Autor: miesięcznik Zdrowie

O tym, że witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości, wiadomo
od dawna. Ostatnie badania wskazują też na dużą rolę, jaką witamina D
odgrywa w profilaktyce otyłości, zwłaszcza jej najgroźniejszej formy,
czyli otyłości brzusznej.
Z badań amerykańskich naukowców, których wyniki zamieszczono na
łamach "American Journal of Clinical Nutrition", wynika, że dzieci,
które mają niedobór witaminy D, tyją szybciej niż dzieci z jej
prawidłowym poziomem, a w dodatku tkanka tłuszczowa odkłada się u nich
na brzuchu. Otyłość brzuszna jest tymczasem uważana za
najgroźniejszą dla zdrowia, bo towarzyszy jej otłuszczenie narządów
wewnętrznych, ten typ otyłości zwiększa też ryzyko cukrzycy typu 2 i
chorób układu krążenia.
Witamina D wytwarzana jest przez ludzki organizm pod wpływem słońca. Dobrym jej źródłem są też tłuste ryby morskie, wątróbka, jajka czy produkty mleczne wzbogacaną w tę witaminę. Najlepiej działa w duecie z wapniem (dostarcza go mleko i jego przetwory, ale też zielenina, np. natka pietruszki i rzeżucha.
Witamina D wytwarzana jest przez ludzki organizm pod wpływem słońca. Dobrym jej źródłem są też tłuste ryby morskie, wątróbka, jajka czy produkty mleczne wzbogacaną w tę witaminę. Najlepiej działa w duecie z wapniem (dostarcza go mleko i jego przetwory, ale też zielenina, np. natka pietruszki i rzeżucha.
Opalanie a synteza witaminy D
Warto wiedzieć, że naturalną syntezę witaminy D pod wpływem promieniowania UVB ogranicza stosowanie filtrów przeciwsłonecznych (nawet o 90 proc.!). Tworzy się swego rodzaju błędne koło - chroniąc się przed nowotworem skóry, "fundujemy" sobie niedobór witaminy D. Dlatego żeby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D, powinniśmy dostarczać ją w diecie i stosować suplementację (zwłaszcza jesienią i zimą).Według dokładnych wyliczeń polskich ekspertów, w naszej strefie geograficznej synteza skórna witaminy D występuje od kwietnia do września przy zapewnieniu min. 15-minutowej ekspozycji na słońce 18% powierzchni ciała (odsłonięte ramiona i nogi) w godzinach 10-15 bez stosowania filtrów ochronnych. Natomiast od października do marca synteza skórna witaminy D praktycznie nie następuje.
Źródło: "Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D", prof. dr hab. med. Anna Dobrzańska (konsultant krajowy do spraw pediatrii) i zespół ekspertów
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/abc-odchudzania/witamina-d-sprzyja-szczuplej-sylwetce_37502.html
Autor: miesięcznik Zdrowie

O tym, że witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości, wiadomo
od dawna. Ostatnie badania wskazują też na dużą rolę, jaką witamina D
odgrywa w profilaktyce otyłości, zwłaszcza jej najgroźniejszej formy,
czyli otyłości brzusznej.
Z badań amerykańskich naukowców, których wyniki zamieszczono na
łamach "American Journal of Clinical Nutrition", wynika, że dzieci,
które mają niedobór witaminy D, tyją szybciej niż dzieci z jej
prawidłowym poziomem, a w dodatku tkanka tłuszczowa odkłada się u nich
na brzuchu. Otyłość brzuszna jest tymczasem uważana za
najgroźniejszą dla zdrowia, bo towarzyszy jej otłuszczenie narządów
wewnętrznych, ten typ otyłości zwiększa też ryzyko cukrzycy typu 2 i
chorób układu krążenia.
Witamina D wytwarzana jest przez ludzki organizm pod wpływem słońca. Dobrym jej źródłem są też tłuste ryby morskie, wątróbka, jajka czy produkty mleczne wzbogacaną w tę witaminę. Najlepiej działa w duecie z wapniem (dostarcza go mleko i jego przetwory, ale też zielenina, np. natka pietruszki i rzeżucha.
Witamina D wytwarzana jest przez ludzki organizm pod wpływem słońca. Dobrym jej źródłem są też tłuste ryby morskie, wątróbka, jajka czy produkty mleczne wzbogacaną w tę witaminę. Najlepiej działa w duecie z wapniem (dostarcza go mleko i jego przetwory, ale też zielenina, np. natka pietruszki i rzeżucha.
Opalanie a synteza witaminy D
Warto wiedzieć, że naturalną syntezę witaminy D pod wpływem promieniowania UVB ogranicza stosowanie filtrów przeciwsłonecznych (nawet o 90 proc.!). Tworzy się swego rodzaju błędne koło - chroniąc się przed nowotworem skóry, "fundujemy" sobie niedobór witaminy D. Dlatego żeby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D, powinniśmy dostarczać ją w diecie i stosować suplementację (zwłaszcza jesienią i zimą).Według dokładnych wyliczeń polskich ekspertów, w naszej strefie geograficznej synteza skórna witaminy D występuje od kwietnia do września przy zapewnieniu min. 15-minutowej ekspozycji na słońce 18% powierzchni ciała (odsłonięte ramiona i nogi) w godzinach 10-15 bez stosowania filtrów ochronnych. Natomiast od października do marca synteza skórna witaminy D praktycznie nie następuje.
Źródło: "Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D", prof. dr hab. med. Anna Dobrzańska (konsultant krajowy do spraw pediatrii) i zespół ekspertów
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/abc-odchudzania/witamina-d-sprzyja-szczuplej-sylwetce_37502.html
Autor: miesięcznik Zdrowie

O tym, że witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości, wiadomo
od dawna. Ostatnie badania wskazują też na dużą rolę, jaką witamina D
odgrywa w profilaktyce otyłości, zwłaszcza jej najgroźniejszej formy,
czyli otyłości brzusznej.
Z badań amerykańskich naukowców, których wyniki zamieszczono na
łamach "American Journal of Clinical Nutrition", wynika, że dzieci,
które mają niedobór witaminy D, tyją szybciej niż dzieci z jej
prawidłowym poziomem, a w dodatku tkanka tłuszczowa odkłada się u nich
na brzuchu. Otyłość brzuszna jest tymczasem uważana za
najgroźniejszą dla zdrowia, bo towarzyszy jej otłuszczenie narządów
wewnętrznych, ten typ otyłości zwiększa też ryzyko cukrzycy typu 2 i
chorób układu krążenia.
Witamina D wytwarzana jest przez ludzki organizm pod wpływem słońca. Dobrym jej źródłem są też tłuste ryby morskie, wątróbka, jajka czy produkty mleczne wzbogacaną w tę witaminę. Najlepiej działa w duecie z wapniem (dostarcza go mleko i jego przetwory, ale też zielenina, np. natka pietruszki i rzeżucha.
Witamina D wytwarzana jest przez ludzki organizm pod wpływem słońca. Dobrym jej źródłem są też tłuste ryby morskie, wątróbka, jajka czy produkty mleczne wzbogacaną w tę witaminę. Najlepiej działa w duecie z wapniem (dostarcza go mleko i jego przetwory, ale też zielenina, np. natka pietruszki i rzeżucha.
Opalanie a synteza witaminy D
Warto wiedzieć, że naturalną syntezę witaminy D pod wpływem promieniowania UVB ogranicza stosowanie filtrów przeciwsłonecznych (nawet o 90 proc.!). Tworzy się swego rodzaju błędne koło - chroniąc się przed nowotworem skóry, "fundujemy" sobie niedobór witaminy D. Dlatego żeby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D, powinniśmy dostarczać ją w diecie i stosować suplementację (zwłaszcza jesienią i zimą).Według dokładnych wyliczeń polskich ekspertów, w naszej strefie geograficznej synteza skórna witaminy D występuje od kwietnia do września przy zapewnieniu min. 15-minutowej ekspozycji na słońce 18% powierzchni ciała (odsłonięte ramiona i nogi) w godzinach 10-15 bez stosowania filtrów ochronnych. Natomiast od października do marca synteza skórna witaminy D praktycznie nie następuje.
Źródło: "Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D", prof. dr hab. med. Anna Dobrzańska (konsultant krajowy do spraw pediatrii) i zespół ekspertów
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/abc-odchudzania/witamina-d-sprzyja-szczuplej-sylwetce_37502.html