Zdrowie i Uroda
Jeśli cierpisz z powodu sztywnych, opuchniętych i bolesnych stawów, z
pomocą pospieszyć Ci może… kura. Sekret tkwi w białej błonie skorupki
jajka kurzego.
Wewnątrz każdej skorupki znajduje się biała, wyściełająca ją błona
(przykleja się ona czasem do ugotowanego na twardo jajka, gdy próbujesz
je obrać). Okazuje się, że składa się ona z cennych substancji: przede
wszystkim białka, ale również w 25% z kolagenu, kwasu hialuronowego,
glukozaminy oraz siarczanu chondroityny.
Są to podstawowe składniki zalecane osobom, które w naturalny sposób chcą zaradzić chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Mówi się, że do walki z tą przypadłością skorupki jajka stosowali już
ponad dwa tysiące lat temu samuraje. Kruszyli je, wymaczali w occie,
filtrowali, a następnie spożywali z sokiem z cytryny.
Naukowcy pochylili się nad tą kwestią i wynaleźli sposób na
wydobywanie owej błony, która zwykle przykleja się do skorupki lub
rozpada na małe kawałeczki. Do tej pory nie znano sposobu na jej
pozyskiwanie w ekonomiczny i naturalny sposób.
Zbadano też efekt spożywania błony na grupie amerykańskich pacjentów z
problemem bólów i sztywności stawów. Przez trzydzieści dni każdy
uczestnik otrzymywał jej niewielką dzienną dawkę, czyli 500 mg. Po
siedmiu dniach 27,8% pacjentów zauważyło większą giętkość stawów. Po
trzydziestu dniach liczba ta wzrosła do 43,7%, a odczuwalny dyskomfort w
stawach zmniejszył się o 72,5%. (1)
Następnie badacze przetestowali dwie różne formy błony na nowych
ochotnikach: formę normalną, stosowaną wcześniej, oraz zhydrolizowaną,
czyli rozdrobnioną i wymieszaną z wodą. Po siedmiu dniach w grupie
otrzymującej zhydrolizowaną formę błony skorupki jajka zauważono
zmniejszenie bólów stawów o 31,3%, podczas gdy w drugiej grupie liczba
ta wyniosła 18,4%.
Zdaję sobie sprawę, że liczby mogą wydawać się niejasne.
Wyobraź sobie, że nic Ci nie dolega – stanowi to poziom 0. Kiedy stawy bolą Cię w najwyższym stopniu, oznacz jako 10.
Teraz wyobraź sobie, że w zaledwie siedem dni Twój najsilniejszy ból
zmniejsza się do poziomu 7, oraz że – tak jak w pierwszym badaniu – po
trzydziestu dniach najdotkliwszy ból będzie już tylko na poziomie 3.
Wydaje mi się, że to bardzo cenna informacja dla osób cierpiących na
bóle stawów. Na pewno jest to rzeczywista nadzieja na ponowne cieszenie
się spacerami, grą w tenisa, tańcem… Zauważ również, że wszyscy pacjenci
przyjmowali dzienną dawkę 500 mg. To bardzo mało: jedna kapsułka z rana
wystarczy na cały dzień aktywności!
Na koniec dodam, że w badaniach nie zostały wykazane żadne efekty
uboczne – nie zauważono bólów żołądka, krwawień czy problemów z wątrobą.
Błona skorupki jajka jest całkowicie naturalna, pewna i niesłychanie
skuteczna.
Być może jest to jedno z najważniejszych odkryć ostatnich lat w
dziedzinie leczenia bólów oraz sztywności stawów. W każdym razie na
pewno jest to postęp w porównaniu z obecnie polecanymi sposobami
leczenia na różnych stronach internetowych, zajmujących się zdrowiem
naturalnym. (Niektóre z nich zalecają „pokruszyć 7 skorupek jajka,
wymieszać je z kilogramem miodu i spożywać jedną łyżeczkę każdego
ranka”, np. Yahoo Health). Na szczęście już nie będziesz zmuszony do zjadania skorupek!
Życzę zdrowia!
Jean-Marc Dupuis
Źródła:
(1) Kevin J Ruff, Dale P DeVore, Michael D Leu, and Mark A Robinson
Eggshell membrane: A possible new natural therapeutic for joint and
connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical
studies. Clinic Interv Aging. 2009; 4: 235–240.
http://www.pocztazdrowia.pl/
Szukaj na tym blogu
Popularne posty
Zdrowie Mimo Upływu Lat
Subskrybuj:
Posty (Atom)