Zdrowie i Uroda
Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego,
który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza
Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Po raz
pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii z roku
722 p.n.e. Potem uprawiano buraki w Grecji i na
terenach republiki rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez resztę
średniowiecza, zanim odkryto walory smakowe buraka, uprawiany był jako warzywo
liściaste.
Obecnie burak jest uprawiany na wszystkich kontynentach i w wielu
odmianach, także w Polsce.
Buraczki jada się niezależnie od pory
roku, ale od jesieni do przedwiośnia są najbardziej wskazane. Widać to zresztą
w naszych tradycjach - barszcz czerwony jest na stole wigilijnym, a ćwikła na
wielkanocnym.
Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy
sposób jest dobry dla zdrowia.
Znaczenie buraka w
odżywianiu
Buraki zawierają kwas foliowy, który wzmacnia serce i mózg,
uspokaja ducha, poprawia krążenie, dużo jest w nich potasu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Potas
plus magnez i sód sprawią, że buraki doskonale odkwaszają organizm, czyli
działają zasadotwórczo, a równowaga kwasowo-zasadowa jest warunkiem zdrowia.
Pozytywny wpływ jedzenia buraków na działanie organizmu
zawdzięczamy także obecności antocyjanów, które to substancje są bardzo silnymi
przeciwutleniaczami, zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia DNA
i rozwój raka.
Dzięki zawartym w burakach substancjom
odżywczym jedzenie ich pozytywnie wpływa na wszystko, od układu krwionośnego,
przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc
buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i
stres.
Burak oczyszcza krew i pomaga leczyć anemię oraz jest cudownym lekiem
na wątrobę.
Wątroba wraz z nerkami detoksykuje organizm z wszelkiego
rodzaju toksyn / zanieczyszczeń. Buraki z kolei oczyszczają wątrobę, schładzają
ją, bo ona ma tendencje do przegrzewania się i usprawniają jej pracę. Czyszczą
narząd, który czyści nas, co podnosi jego rangę dla naszego zdrowia.
Burak w parze z majerankiem, wpływa na prawidłowy przepływ
żółci. Stan wątroby i dróg żółciowych ma także wpływ na psychikę. Osoby z
przegrzaną wątrobą wpadają w złość z siłą nieadekwatną do bodźca / zdarzenia
lub są wiecznie złe. Powiedzenie „żółć go zalewa” jest tego odzwierciedleniem.
Czerwone buraki chłodzą wątrobę i usprawniają przepływ żółci, a tym samym
uspokajają i leczą nerwowość.
Kolejną wspaniałą dla zdrowia zaletą spożywania buraczków jest to, że
oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów (wielomiesięczny kał) i nawilżają je. Złogi
tworzą się poprzez np. siedzący tryb życia, którego skutkiem jest słaba
perystaltyka jelit, co może prowadzić do powstania zaparć, otyłości, a
nawet nowotworów jelita grubego. Jelita potrzebują
ruchu wspierającego ich naturalną perystaltykę. Buraki wspierają zatem
oczyszczanie jelit, a tym samym działają odchudzająco i antyrakowo.
A w jakiej kondycji są jelita, widać na
twarzy – im więcej zanieczyszczeń na skórze, zmarszczek i odbarwień, tym więcej
nieusuniętych złogów. Wniosek - buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Zachęcam
gorąco do spożywania buraków na wszelkie sposoby.
Podaję jedną z inspiracji kulinarnych w postaci prostego przepisu na buraczki na ciepło.
Dodatkowo polecam sok z kiszonych buraczków, jest bardzo pomocnym napojem na odchudzanie, a do tego jest niezmiernie odżywczy.
KISZONE BURAKI
Składniki:
1 kg buraków
2 l przegotowanej wody
3
łyżeczki soli szarej / morskiej
3
ząbki czosnku
skórka
chleba razowego
Buraki
obierz i pokrój w plastry, wrzuć do garnka kamiennego i zalej wodą. Dodaj całe
ząbki czosnku, sól i zawiniętą w gazę skórkę od chleba. Przykryj lnianą
ściereczką lub gazą i odstaw w cieple miejsce do fermentacji. Mieszaj 2 x
dziennie drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjmij skórkę od chleba, aby nie gniła.
Sok
używaj do picia lub do zup (bez gotowania) i życzę smacznego
i na zdrowie :)
Tekst: Anna Krasucka
http://www.piecsmakow.com.pl
Szukaj na tym blogu
Popularne posty
Zdrowie Mimo Upływu Lat
Subskrybuj:
Posty (Atom)