Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 17 października 2011

Alergia przyczyną otyłosci-część 2

Zdrowie i Uroda
Dla prawidłowego jej funkcjonowania konieczny jest harmonijny współudział wszystkich elementów składowych. Dzięki temu szkodliwe substancje docierające do jelit ze środowiska zewnętrznego (m.in. z pokarmem) nie mają dostępu do krwi i są sprawnie eliminowane z organizmu. Sytuacja zmienia się gdy bariera ta zaczyna niedomagać. Badania wykazały, iż główną przyczyną rozwoju alergii pokarmowej typu III jest uszkodzenie tzw. ścisłych łącz. To ich rolą jest bowiem zapewnienie selektywności bariery jelitowej. Zwarta, prawidłowa struktura tych połączeń przepuszcza tylko odpowiednio małe, nieszkodliwe dla organizmu cząsteczki. Ich rozszczelnienie skutkuje otwarciem drogi dla większych cząstek pokarmowych, jak również bakterii czy toksyn. Rozwija się choroba zwana zespołem jelita przesiąkliwego (Leaky Gut Syndrome). Jednostka ta polega na całkowitej lub częściowej utracie kontroli nad elementami które przenikają z jelit do krwioobiegu. We krwi pojawia się więc szereg cząsteczek, zarówno szkodliwych jak i neutralnych dla naszego organizmu. Na szczęście sprawny układ immunologiczny skutecznie wychwytuje wszelkie bakterie, wirusy czy toksyny, przeciwdziałając rozwojowi zakażenia czy zatrucia. W odpowiedzi na pojawienie się we krwi obcych dla organizmu cząsteczek (tzw. antygenów) wytwarzane są odpowiednie przeciwciała. Każde przeciwciało jest swoiste wobec określonego antygenu, tzn. rozpoznaje tylko tą właśnie cząsteczkę. W organizmie człowieka występuje 5 klas przeciwciał (immunoglobulin): IgA, IgD, IgE, IgM, IgG. Każda z nich pełni określone funkcje. Przykładowo przeciwciało typu E odpowiada za ostre reakcje alergiczne, pojawiające się praktycznie natychmiast po kontakcie z uczulającym elementem (alergenem). Przeciwciała typu G są natomiast uważane za podstawowy element odporności organizmu. W wyniku kontaktu z antygenem np. bakteryjnym, przeciwciało IgG łączy się z nim i opłaszcza. Powstaje tzw. kompleks immunologiczny (antygen + przeciwciało IgG). Dopiero taki kompleks jest rozpoznawany przez pozostałe elementy układu odpornościowego. Dochodzi do aktywacji odpowiedzi immunologicznej (np. aktywacja układ dopełniacza, wydzielanie cytokin prozapalnych, fagocytoza) i antygen jest skutecznie niszczony. Odpowiedz układu odpornościowego jest jednak równoważna z powstaniem stanu zapalnego. W ten sposób organizm zwalcza infekcje bakteryjne czy wirusowe ale również eliminuje substancje toksyczne. Przeciwciało IgG odgrywa więc rolę typowo ochronną. Sytuacja zmienia się jednak gdy zamiast szkodliwej cząstki (bakteria, toksyna) we krwi pojawią się cząsteczki pokarmowe. Są one oczywiście całkowicie nieszkodliwe, nie mogą się rozmnażać i wywoływać infekcji. Nie maja też właściwości toksycznych. Niemniej jednak przeciwciało klasy G o tym nie wie. Przeciwciała nie rozróżniają bowiem czy antygen który pojawił się we krwi jest szkodliwy i trzeba go wyeliminować, czy też jest po prostu przypadkowym, nieinwazyjnym „wędrowcem”, który przypadkiem znalazł się w układzie krwionośnym. Efekt jest jeden – IgG łączy się z całkowicie nieszkodliwą cząsteczką pokarmu, aktywowane zostają mechanizmy immunologiczne i rozwija się stan zapalny. Im silniej przepuszczalna jest bariera jelitowa tym większa ilość pokarmu przenika przez nią. W konsekwencji rozwija się coraz silniejszy stan zapalny. Jednak my nic o tym nie wiemy…Od momentu spożycia pokarmu wywołującego alergię IgG zależną do momentu wystąpienia pierwszych objawów mogą bowiem upłynąć nawet 3 dni! Po takim czasie większość z nas nie będzie w stanie skojarzyć przyczyn fatalnego samopoczucia. W konsekwencji szkodliwy pokarm jest nadal spożywany i stan zapalny narasta. Irracjonalnie, alergia późna jest znacznie bardziej szkodliwa i trudniejsza do wykrycia niż klasyczna reakcja alergiczna (tzw. IgE zależna, natychmiastowa, typu I). W alergii IgE zależnej reakcja pojawia się praktycznie natychmiast po spożyciu pokarmu, objawiając się wysypką, swędzeniem czy problemami z oddechem. Już niewielka ilość pokarmu może wywołać bardzo silną reakcję odpornościową organizmu. W większości przypadków pacjent może więc sam wskazać alergeny które mu szkodzą, a których w konsekwencji będzie oczywiście unikał. Tymczasem pacjent z alergią typu III nie ma z reguły pojęcia iż ulubiony pokarm jest w rzeczywistości przyczyną jego choroby. Często produkty alergizujące są najchętniej spożywane (efekt Seyle’a). Stan zapalny rozwija się więc bez przeszkód, obejmując kolejne organy i tkanki. Tymczasem statystyki są nieubłagane – na alergię typu III cierpi prawie 50% społeczeństwa, podczas gdy na alergię klasyczna Ig – E zależną „jedynie” około 2% dorosłych i do 8% dzieci. Chroniczny stan zapalny jest przyczyną wielkiej liczby dolegliwości, nierzadko pozornie niepowiązanych z przewodem pokarmowym (zmiany skórne, migrena, depresja, cukrzyca, nadciśnienie). Powstałe kompleksy immunologiczne (cząstka pokarmu – przeciwciało IgG) są bowiem transportowane z krwią do różnych tkanek i organów. W zależności od miejsca docelowego, aktywowane są lokalne mechanizmy immunologiczne i rozwija się miejscowy stan zapalny. Pacjenci żyją z nim wiele lat, bezskutecznie próbując rozwiązać przyczynę swoich dolegliwości. Tymczasem stan ich zdrowia systematycznie się pogarsza, gdyż rzeczywista przyczyna nie zostaje usunięta. Co więcej, spożywanie coraz to nowych leków łagodzących objawy powoduje dalsze niszczenie bariery jelitowej. Literatura dostępna u autora Dr n. biol. Patrycja Szachta I

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Korzyści z picia aloesu

Co to jest probiotyk?

Sonya skin collection

Aloesowe mydełko z avocado

Aromatyczne spa w twoim domu