CZY HERBATY ODMŁADZAJĄ ?

CYTAT:
''Pzyjazń i herbata są najlepsze wtedy gdy są gorące , mocne i niezbyt słodkie''
TROCHĘ HISTORII:
Są dowody ,że już ludzie epoki kamienia łupanego z roślin i wody przyrządzali lecznicze napoje.
Pierwsze informacje o leczniczym działaniu ziół zostawili nam egipscy kronikarze.
Również Chińczycy i Hindusi spisywali swoją wiedzę medyczną.
Krzew herbaciany pochodził z prowincji Assam i Birmy ,a dopiero z tamtąd trafił do Chin.
Chińczycy odkryli ,że z zielonej herbaty można zrobić czarną.
W 1610 roku pierwszy ładunek herbaty dotarł do Rotterdamu,ale obyczaj jej picia w Europie przebił się dopiero dwa wieki pózniej.
DLACZEGO HERBATY SĄ ZDROWE?
Herbata zawiera wiele związków chemicznych i soli mineralnych.
Np polifenole, które wiążą i ograniczają wchłanianie toksycznych metali ciężkich.
Najsilniej przeciwutleniająco a więc odmładzająco, działa herbata czerwona, zielona i biała a słabiej czarna.
Herbata zapobiega chorobom i wspomaga samoleczące
siły organizmu.
Działa wolniej niż tabletki ,czopki i zastrzyki .
Nie nadaje się do leczenia ostrych ataków,
silnych bólów,stanów zapalnych i wszelkich przewlekłych chorób ,
które wymagają zastosowania medykamentów o silnym działaniu.
Ale wspomaga siły lecznicze organizmu i ważną dla życia pracę nerek.
Z każdym łykiem herbaty ułatwiamy oczyszczanie organizmu.
Garbniki zawarte w herbatach( zwłaszcza ziołowych) zmieniają skórę w mocny,odporny na zniszczenia materiał.
Dlatego stosuje się je często przy uszkodzeniach skóry i błon śluzowych.(np korę oczaru wirginijskiego).
Zioła zawierające śluz są balsamem dla jamy ustnej, gardła , krtani i żołądka.(np babka lancetowata,prawoślaz lekarski)
Herbaty owocowe i ziołowe zawierają sporo flawonoidów.
Są to glikozydy ,które odpowiadają za lecznicze działanie wielu roślin.
Rośliny,które zawierają substancje nadające ostry smak(np
imbir,kurkuma) mają nadzwyczajne działanie
przeciwzapalne ,
obniżające gorączkę i łagodzące ból.
Goryczki zawarte w roślinach pobudzają apetyt,
poprawiają trawienie, zapobiegają nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
Najbardziej gorzka jest : gorzknia właściwa,
korzeń goryczki i bylica piołun.
Nie smakują szczególnie dobrze.
Ale są też rośliny, które zawierają olejki eteryczne
i substancje nadające ostry smak jak np imbir, którego można użyć alternatywnie.
Olejek eteryczny uwalnia się z rośliny natychmiast,
gdy się je zaleje wodą.
Dlatego do przyrządzania herbatek używa się pokrywki.
Dodanie mleka działa jak emulgator, wiążąc olejek eteryczny z wodą.

Herbatki są świetne na przeziębienie.
Już przy pierwszych objawach rozpoczynającego się przeziębienia połóż się do łóżka,wez termofor ,wypij kilka filiżanek gorącej herbaty ,wypoć się ,prześpij i pozwól działać samoleczącym siłom twojego organizmu.
Często objawy w dużym stopniu ustępują już następnego ranka.
Jeśli ktoś nie lubi smaku jakiejś leczniczej rośliny ,
może zestawić ją z poprawiającymi smak innymi roślinami i przyprawami.
Dodać można też mleka i miodu.
HERBATKI NA KAŻDY DZIEŃ
Dla wszystkich , którzy chcą zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia i urody , jest picie herbaty.
Mamy ich bardzo duży wybór
i każdy powinien znalezć coś dla siebie.
ale jej działanie szybko mija.
Jeśli więc chcemy orzezwić się na dłużej ,
róbmy to ,co Arabowie i Chińczycy.
Podczas największych upałów piją gorącą herbatę.
Należy dbać o jakość kupowanej herbaty.Nie kupujcie tych ,których smak poprawiany jest sztucznymi aromatami.
PRZEPISY :
HERBATA ZIMOWA I
Kawałek kory cynamonu, 2całe gozdziki i 2 łyżeczki nasion kolendry nastawić w 500ml
zimnej wody i podgrzać.
Gotować 15 min na wolnym ogniu,dodać łyżeczkę czarnej herbaty i pozostawić do zaparzenia na czas zależny od pożądanej mocy.
Następnie dodać 100 ml mleka, szybko zagotować.
Po dodaniu mleka czarna herbata już nie nabiera mocy.
Teraz dodać łyżeczkę świeżo utłuczonych nasion kardamonu i szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, wymieszać, przykryć i zaparzać jeszcze 5 min,
odcedzić i w razie potrzeby posłodzić miodem.
HERBATA ZIMOWA II
Po 2 łyżeczki herbatki rooibos i werbeny, po łyżeczce krwawnika pospolitego, kwiatów lipy i ziela skrzypu zalać 500 ml wrzącej wody.
Przykryć i zaparzać 15 min , odcedzić i w razie potrzeby przyprawić do smaku mlekiem i miodem.
HERBATA ZIMOWA III
2 łyżeczki świeżego startego imbiru i 1 gwiazdkę anyżu podgrzać w 500 ml zimnej wody i gotować 10 min na wolnym ogniu.
Następnie dodać po łyżeczce kwiatów czarnego bzu , listków mięty pieprzowej albo werbeny.
Przykryć i zaparzać jeszcze 10 min , odcedzić i w razie potrzeby przyprawić do smaku mlekiem i miodem.
LETNIA HERBATKA I
Po łyżeczce listków mięty pieprzowej
i palczatki cytrynowej( trawa cytrynowa)
zalać 500 ml wrzącej wody ,
przykryć i zaparzać 5 min ,
następnie dodać łyżeczkę zielonej herbaty .
LETNIA HERBATKA II
3 łyżeczki werbeny,kawałek utłuczonego korzenia imbiru
i 3 utłuczone ziarna pieprzu zalać 500 ml wrzącej wody ,
po 10 min odcedzić
LETNIA HERBATKA III
2 łyżeczki herbatki rooibos i 2 łyżeczki palczatki cytrynowej
zalać 500 ml wrzącej wody, po 10 min odcedzić.
HERBATKA LETNIA IV
2 łyżki startego imbiru , 1 gwiazdkę anyżu i na czubek palca lukrecji podgrzać w 500 ml zimnej wody i gotować na wolnym ogniu przez 10 min .
Dodać 2 łyżeczki kwiatów malwy sudańskiej,
przykryć i zaparzać 10 min , następnie odcedzić.
GDY BRAKUJE CZASU
Wtedy zamiast własnoręcznie mielonych przypraw ,
możemy użyć dostępną na rynku gotową mieszankę przypraw do kawy ,
herbaty i deserów np z kamisa.
Jest w pojemniku z młynkiem.
Na szczególną uwagę zasługuje herbata z kwiatem aloesu z firmy Forever Living.
![]() |
Cena 70,05zł ( 25 torebek) |
z kwiatostanu aloe vera , ziół, przypraw ( cynamon,
skórka pomarańczowa,
gozdziki, ziele angielskie, imbir, kardamon, koper włoski).
Nie zawiera kofeiny ani teiny a mimo to działa
ożywczo i regulująco.
Powoduje przyrost energii życiowej ,
reguluje trawienie oraz przemianę materii.
Jedna saszetka wystarcza na 500ml wody.
Ma wspaniały aromat i smak!
Życzę wielu miłych chwil
spędzonych
przy herbacie : )