Szukaj na tym blogu
Popularne posty
Zdrowie Mimo Upływu Lat
niedziela, 6 lutego 2011
PRZECIWUTLENIACZE
SEKRET MŁODOŚCI
O tym jak być zdrowym,dobrze wyglądać i mieć dobre samopoczucie
Co to są przeciwutleniacze ? Dlaczego ich potrzebujemy ?
Przeciwutleniacze to substancje ,które znajdują się w żywności i mogą być wykorzystywane przez organizm do ochrony przed wolnymi rodnikami.
Wolne rodniki mogą dokonywać w organizmie ogromnych zniszczeń,jeśli zaczną powstawać w niekontrolowany sposób.
Potrafią doprowadzić do mutacji komórki i do powstania nowotworu.
Utlenianie cząsteczek cholesterolu we krwi może spowodować odkładanie się tłuszczów na ścianach tętnic,co prowadzi do zawału serca lub zatoru mózgu..
Zaćma,zapalenie stawów,osłabienie odporności i przedwczesne starzenie tu też odgrywają wolne rodniki dużą rolę.
Nasz organizm wytwarza naturalne przeciwutleniacze,które zmniejszają ich szkodliwe działanie.
Warto je dostarczać organizmowi z pożywieniem i w postaci preparatów.
Przeciwutleniacze to pewne witaminy,mikroelementy i niektóre
związki chemiczne zawarte w roślinach.
Pomagają nam utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie.
Zalecana dawka dzienna nie zawsze i nie każdemu organizmowi
wystarczy.
Czasem trzeba dawkę zwiększyć,np w czasie choroby oraz wówczas,gdy nie odżywiamy się właściwie.
Dobry preparat multiwitaminowo-mikroelementowy zapewni nam odpowiednią ilość mineralnych przeciwutleniaczy,ale powinno się jeszcze dodatkowo przyjmować witaminy C i E.
Najlepiej kupować naturalną witaminę E (oznaczaną jako ''d-alfa''),a nie syntetyczną (''dl-alfa'').
Niezwykle dużo tej witaminy zawierają kiełki pszenicy-2łyżki stołowe mają jej 40mg.
Znajduje się też w pełnym ziarnie ,orzechach,nasionach(np słoneczniku,migdałach).
Jednak w dawkach leczniczych nie dostarczymy jej wyłącznie w pożywieniu.Orzechy zawierają jej sporo,ale w jednej kapsułce 250mg zawarte jest jej tyle ,ile w 2kg orzechów.
Powinniśmy przyjmować ją w trakcie posiłków .
Możemy zastosować ją zewnętrznie.W tym celu otwieramy kapsułkę i nanosimy zawartość bezpośrednio na skórę lub używajmy kremu z witaminą E.
Witamina E chroni nas przed chorobami serca,niektórymi nowotworami i pewnymi przewlekłymi dolegliwościami.
Opóznia rozwój zaćmy,wzmacnia układ immunologiczny.
Chroni przed toksynami zawartymi m.in. w dymie papierosowym.
Pomaga też leczyć choroby skóry.
Oczywiście czytajmy ulotki i pytajmy lekarza.Np osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe.Nie należy zażywać tej witaminy przez 2 dni poprzedzające operację i 2 po zabiegu.
Najlepiej przyswajalna jest z witaminą C.
Preparaty mineralne powinny być przyjmowane w postaci mieszanek,które zawierają wiele minerałow ,ponieważ nadmiar jednego pierwiastka może zmniejszać przyswajanie innego i powodować jego niedobór.Tylko gdy występuje duży niedobór jednego pierwiastka możemy zastosować inne proporcje.
Najsilniej działającymi postaciami minerałów są chelaty(czyli związki chromu,pikoliniany,seleno-metionina),askorbiniany,cytryniany i glukoniany.
Związki nieorganiczne ,takie jak tlenki i węglany są trudno przyswajalne.
Witaminy podobnie,np witaminę A można przyjmować jako retinol albo beta-karoten.
Z beta-karotenu organizm sam wytwarza sobie witaminę A.Jest dość bezpieczny ,nawet dla kobiet w ciąży.Zawierają ją ryby ,żółtko jajek,masło,wątroba.Żółte ,pomarańczowe,czerwonei ciemnozielone owoce i warzywa.Witamina A pomaga organizmowi zwalczać przeziębienia,grypę i inne zakażenia.Sprzyja zachowaniu zdrowej skóry,goi rany,oparzenia i owrzodzenia.
Pozwala zachować zdrowe oczy,korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
CZY DIETA MOŻE UCHRONIĆ PRZED RAKIEM?
Od genetycznej dewiacji pojedynczej komórki do wystąpienia pełnoobjawowego guza mija często 10-20,a nawet 40-50 lat.
Oznacza to,że mamy do dyspozycji lata , w czasie których podkarmiamy lub głodzimy potencjalnego raka.
Rola warzyw i owoców jest tu ogromna.
Dr Peter Greenwald ,dyrektor Działu Profilaktyki i Kontroli Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego,mówi:''Im więcej ludzie jedzą owoców i warzyw, tym mniej mają nowotworów,zarówno okrężnicy,jak też sutka i płuc.
Ryzyko to jest u nich mniejsze nawet o połowę w porównaniu z grupą jedzącą mało owoców i warzyw''.
Zaleca się spożywanie(minimum) conajmniej dwóch różnych owoców i trzech różnych warzyw dziennie.
Jakie warzywa jeść najlepiej gotowane czy surowe ?
Można jeść i takie i takie.Jednak te które zawierają dużo beta-karotenu,powinny być lekko podgotowane,zmienia to beta-karoten w łatwo przyswajalną formę.
Np likopen z pomidorów wchłania się lepiej ,gdy są one gotowane.
Jednak inne przeciwutleniacze ,jak luteina czy witamina C,zostałyby uszkodzone podczas gotowania.
Zatem warzywa zielone,liściaste spożywajmy na surowo(sałata,kalarepa,kapusta).
JEDZMY WIĘC :
warzywa,owoce,kaszki,otręby,fasolę-popijając zieloną herbatą,jogurtem,mlekiem(ostrożnie),a czasami kawą,ale rzadko.Z alkoholem- bardzo ostrożnie.Jedzmy węgorza(ma najwięcej wit D-ważne przy raku sutka) i inne tłuste ryby,jak np makrelę.Z mięs pierś indyka bez skóry.Chleb z grubego przemiału.Z tłuszczy roślinnych oliwę z oliwek,olej rzepakowy lub lniany.
Bądzmy entuzjastami sałatek i objadajmy się brokułami,marchewką,pomidorami,pomarańczami i cebulą.
Pokochajmy smak czosnku,nieważne czy surowego,czy gotowanego.
Jedzmy nasycone kolorami owoce:truskawki,maliny,jeżyny,arbuzy,jagody,porzeczki,
winogrona.
Spożywajmy bogate w witaminę E orzechy,zwłaszcza brazylijskie(dla ich zawartości selenu),włoskie(dla kwasu elagowego) i migdały ( dla kwasu oleinowego).Ale bez przesady,żeby nie utyć,bo ludzie szczupli rzadziej padają ofiarą raka.
W czasie wyjazdów,gdy wiem że nie będę miała mozliwosci prawidłowego odżywiania zabieram ze sobą preparat z ulubionej firmy
Frever Living - Nature 18.
4 tabletki stanowią ekwiwalent antyutleniaczy i fitoskladników ,zawarty w 5 porcjach warzyw i owoców.Są to tabletki do żucia o przyjemnym smaku-doskonałe dla całej rodziny.
Opakowanie zawierające 120 dużych tabletek kosztuje 190,00zł.
Drugim produktem ,który uwielbiam to
Pomestin Power-
wyjątkowa mieszanka soków z owoców: granatu,gruszki,mangostanu,malin,jeżyn,jagód i wyciąg z nasion winogron.
To potężna dawka antyutleniaczy! zawarta w butelce 473 ml i kosztuje 106,00zł.Pije się rano dużą łyżkę.
Dla dzieci(ale nie tylko) polecam tabletki multiwitaminowe z fitoskladnikami -Kidsy.
Są tam sproszkowane warzywa:marchewka,szpinak,brokuły,pomidory,kapusta,wyciąg z aceroli,pektyny z jabłek,koncentrat z żurawiny,kompleks cytrusowych bioflawonoidów,witaminy,makro i mikroelementy.Kosztują 56,07zł( 120t)
o
20:15
Etykiety:
antyrakowe,
beta-karoten,
chelaty,
dieta,
elastyna,
fitoskładniki,
jogurt,
minerały,
naturalne witaminy,
oliwa,
orzechy,
owoce,
przeciwutleniacze,
ryby,
warzywa,
witamina A,
witamina C,
witamina E
0
komentarze


Subskrybuj:
Posty (Atom)